Почина Мадлин Олбрайт . На 84-годишна възраст почина Мадлин Олбрайт – първата

...
Почина Мадлин Олбрайт . На 84-годишна възраст почина Мадлин Олбрайт – първата
Коментари Харесай

Почина Мадлин Олбрайт

Почина Мадлин Олбрайт. На 84-годишна възраст умря   Мадлин Олбрайт –  първата жена  държавен секретар  в историята на  Съединени американски щати,  оповестява BBC.

Дипломат и политик  от Демократическата партия,  Олбрайт стана първата жена – държавен секретар на Съединени американски щати по време на администрацията на президента Бил Клинтън.

Предходно Олбрайт е заемала длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика, основан за изследване и разискване на разнообразни вътрешни и интернационалните събития.

Тя поддържаше разширението на НАТО, настояваше алиансът да се намеси на Балканите, с цел да спре геноцида и етническото пречистване, стремеше се да понижи разпространяването на нуклеарни оръжия и защитаваше правата на индивида и демокрацията по целия свят.

В обява за “Ню Йорк Таймс ”, написана предишния месец, тъкмо преди нашествието на Русия в Украйна, Олбрайт твърди, че съветският водач Владимир Путин ще направи “историческа неточност ” с навлизане в Украйна и предизвести за опустошителни разноски за страната му.

“Вместо да проправя пътя на Русия към величието, нахлуването в Украйна ще обезпечи позора на господин Путин, като остави страната му дипломатически изолирана, стопански осакатена и стратегически уязвима пред лицето на по-силен, по-единен западен съюз ”, написа Олбрайт.

Тя бе лице на външната политика на Съединени американски щати през десетилетието сред края на Студената война и войната против тероризма, провокирана от офанзивите на 11 септември 2001 година, епоха, оповестена от президента Джордж У. Буш като “нов международен ред ”.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР